Schimbă dimensiunea fontului

Scrie un subiect nouScrie un răspuns Pagina 6 din 7   [ 131 mesaje ]
Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Grajdul perfect pentru cabaline
MesajScris: Mar Iul 20, 2010 1:04 am 
Iron horse
Iron horse

Cred ca se impune un nou topic, pe care-l intitulam nu imbarcarea cailor, ci ceva mai general ...." Transportul cailor", pt. ca aici intra imbarcare, transport, debarcare.
:cal 25

Sus

MesajScris: Lun Iul 26, 2010 1:01 am 
Iron horse
Iron horse

Darty, Darty, ce nu fac eu pt. tine.
Trimit cateva poze cu grajdul.
Nu cumva sa uiti sa pui si niste intrebari.
P.S. Nu pot trimite decat 3 poze. Restul am sa le trimit prin PM.

Ataşamente:
Comentariu fişier: Asternut din rumegus crud (nu uscat).
Picture 007.JPG
Picture 007.JPG [ 66.31 KiB | Vizualizat de 1 dată ]
Comentariu fişier: Aleea de serviciu de 1,50 m. O boxa pe stanga, una pe dreapta, si doua in fata.
Picture 015.JPG
Picture 015.JPG [ 71.51 KiB | Vizualizat de 1 dată ]
Comentariu fişier: Intrarea in grajd, iar sus fanarul.
Picture 005.JPG
Picture 005.JPG [ 37.77 KiB | Vizualizat de 4 ori ]

MesajScris: Lun Iul 26, 2010 10:08 pm 
Iron horse
Iron horse

Curat, frumos, îngrijit. Place la mine...
Întrebări... hai să las să mai treacă o zi. O să vină, nu uit de ele niciodată.
PS. Sper că la ora asta căluţii au ocupat boxele şi-şi fac acomodarea cu talaşul crud...

Sus

MesajScris: Lun Iul 26, 2010 10:22 pm 
Iron horse
Iron horse

poate din cauza distorsiunii facute de aparatul foto mie mi se pare ca nu ai loc sa faci manevre cu furca pe culoarul ala ?
si usile sunt tot din gratii in partea de jos ?

Sus

MesajScris: Mar Iul 27, 2010 10:38 am 
Iron horse
Iron horse

Intr-adevar calutii sunt in boxe. Am sa scriu cateva cuvinte si la topicul "Transportul cailor".
Da, Dragos, aleea este mai ingusta (1,50 m) dar am optat pt. o alee putin mai ingusta ca sa castig 0,50 m in plus la boxa. de aceea am facut usile la boxe mai largi (1,30 m). Intrarea in boxa a cailor este usuara, fara a se freca cu corpul de stilpii portii, stilpi care oricum i-am rotunjit (nu i-am lasat cu colturi) se vede ceva si in poza.
De fapt eu am patit ce v-a patii si Darty. Am proiectat grajdul cu totul altfel, iar cand am ajuns la finisaje mi-am schimbat optica si am modificat tot.
Da sunt gratii si la usa de jos. Am optat tot pt. gratii pt. a avea o mai buna vizibilitate asupra boxei, iar calul sa poata vedea toate manevrele mele, pe ceilalti cai, si o mai buna circulatie a aerului. Dezavantajul este ca nu poti ascunde balegarul (pt. ca asa se practica) si trebuie sa-l scoti tot timpul afara.

Sus

MesajScris: Mar Iul 27, 2010 2:23 pm 
Iron horse
Iron horse

hipopas scrie:
Intr-adevar calutii sunt in boxe. Am sa scriu cateva cuvinte si la topicul "Transportul cailor".
Da, Dragos, aleea este mai ingusta (1,50 m) dar am optat pt. o alee putin mai ingusta ca sa castig 0,50 m in plus la boxa. de aceea am facut usile la boxe mai largi (1,30 m). Intrarea in boxa a cailor este usuara, fara a se freca cu corpul de stilpii portii, stilpi care oricum i-am rotunjit (nu i-am lasat cu colturi) se vede ceva si in poza.
De fapt eu am patit ce v-a patii si Darty. Am proiectat grajdul cu totul altfel, iar cand am ajuns la finisaje mi-am schimbat optica si am modificat tot.
Da sunt gratii si la usa de jos. Am optat tot pt. gratii pt. a avea o mai buna vizibilitate asupra boxei, iar calul sa poata vedea toate manevrele mele, pe ceilalti cai, si o mai buna circulatie a aerului. Dezavantajul este ca nu poti ascunde balegarul (pt. ca asa se practica) si trebuie sa-l scoti tot timpul afara.

o sa ai probleme, schimba usile cit mai curind, pune usi pline si solide, care se inchid in 2 puncte; daca erau mai multe avantaje decit dezavantaje ar fi folosit altii inaintea ta modelul asta care are doar avantajul de a fi mai ieftin

Sus

MesajScris: Mar Iul 27, 2010 2:56 pm 
Iron horse
Iron horse

Nu sunt mai ieftine.
In ce ar consta problemele, ce dezavantaj vezi, explica te rog. Nu sunt primul care are asa ceva, si eu am copiat.

Sus

MesajScris: Mar Iul 27, 2010 11:51 pm 
Iron horse
Iron horse

Un bătrânel spunea, prin antichitate, că "războiul e tatăl tuturor lucrurilor" - sau cam aşa ceva.
Din atâtea contraziceri, tre să iasă ceva bun, aşa încât să nu păţesc cum prezice hipopas, să proiectez una şi să realizez altceva.
http://www.flickr.com/photos/44317926@N07/4382666092/ - avem ceva asemănător, nu m-am gândit niciodată să fac gratii în partea de jos, dacă aveţi argumente pro sau contra vă puteţi încerca muşchii, spre binele începătorilor zăpăciţi.
Aştept să mă bulversaţi din nou, ca de obicei...

Sus

MesajScris: Mie Iul 28, 2010 9:56 am 
Iron horse
Iron horse

Avantajele si dezavantajele le-am enumerat mai sus.
Ar mai fi un dezavantaj: Daca boxele sunt f. aproape de usa de la intrare, iarna bate aerul rece prea direct.
Dar eu zic sa faci usile din ce materiale ai mai ieftine.
Nu stiu cat platesti pensiunea pt. cai, dar oricum nu e putin. Asa ca grabestete.
Un prieten de-al meu mi-a spus: "-Fa-ti odata patru pereti de scindura sa ai unde baga caii". Si i-am raspuns: "-Dar, o sa le fie frig la iarna asa." Si mi-a raspuns "- Stiu, dar sunt sigur ca o sa-l izolezi cumva apoi , pt. ca v-ei fi obligat sa faci. Altfel nu faci niciodata grajd."
Si uite ca nu l-am ascultat si au trecut trei ani de atunci.

Sus

MesajScris: Mie Iul 28, 2010 11:38 pm 
Iron horse
Iron horse

Calutii au ajuns cu bine la noua destinatie.
Am intrat in faza de acomodare. Avem deocamdata probleme cu adapatorile automate. Am inceput sa lucrez la educarea (reeducarea) lor. Am sa deschid un nou topic pe care am sa-l intitulez "Educarea cailor", deoarece "dresaj" este prea mult spus.

Ataşamente:
Comentariu fişier: El este Iancu, priveste printre gratii circumspect.
Picture 028.JPG
Picture 028.JPG [ 39.85 KiB | Vizualizat de 3 ori ]
Comentariu fişier: Este foarte atenta la toate miscarile mele.
Copy of Picture 024.JPG
Copy of Picture 024.JPG [ 30.2 KiB | Vizualizat de 4 ori ]
Comentariu fişier: Ea este Nadia.
Copy of Picture 020.JPG
Copy of Picture 020.JPG [ 32.18 KiB | Încă nu a fost vizualizat ]

MesajScris: Joi Iul 29, 2010 1:00 am 
Iron horse
Iron horse

Buna tuturor!

Stiu ca sunt off topic, dar profit de faptul ca si Hipopas si-a prezentat noii caluti.

Sunt si eu plecata la aceiasi herghelie ca si Darty atat pentru cursul de selarie cat si pentru a-mi cumpara un cal.

A fost o alegere dificila. E putin spus dificila. A fost o alegere extrem de grea. Am venit la herghelie cu gandul si banii pentru un aramasar blond, frumos si nebun pe care Darty il are la suflet inca din aprilie. Dar domnii de la herghelie l-au scos de la vanzare si l-au introdus la sport si agrement asa ca l-am pierdut.

Apoi am vazut un frate de al armasarului blond. Acesta este murg inchis, inalt si frumos. Insa este primul cal pe care il vad ce prefera sa se sugrume la stanoaga decat sa accepte fraul. Baietii din grajd se laudau ca i-au facut dresajul, ca da fara probleme fiecare picior, ca l-au pus la caruta si au pus si saua pe el. Eu una am vazut un armasar imens care murea de frica. Imi plac provocarile, dar un cal atat de spriat este prea mult pentru mine si are nevoie de luni intregi de ingrijiri ca sa mai poti scoate ceva din el.

Renuntand la armasarul acesta, am fost sa vad restul cailor de vanzare. Cu tristete si cu durere in suflet pot spune ca mai bine de jumatate din animalele pe care le-am vazut sunt potrivite doar pentru salam. Atatea defecte de aplomb si defecte la picioare intr-un singur loc nu am vazut niciodata. Unghii crescute in exces, coate de vaca, picioare in O, deschise sau inchise, piepturi nedezvoltate, aproape inexistente. Cu chiu cu vai am gasit cateva exemplare mai bune si le-am pus deoparte. Pana la urma trebuia sa aleg intre doua iepe ce mi-au placut iar una dintre ele s-a dezlegat si a fugit la pasune. Asa ca iapa m-a ales pe mine :). Trebuie sa mentionez si faptul ca iapa + transportul 400 km a costat cat armasarul blond fara transport, deci a fost foarte ieftina.

Este shagya arab, din linia Hadban, mama Dahoman, murg. Are capul micut si simpatic, e slabuta si mai trebuie sa puna pe ea destul de bine, dar nu a intrat niciodata in dresaj, nu a vazut frau, sea, bici, caruta sau bataie. Iar acesta este cel mai mare avantaj pe care il are.

Astazi baietii de la cursul de potcovarie au vrut sa ii curete picoarele dar a fost o distractie de zile mari. Cand s-a vazut brusc inconjurata de multa lume, aparate foto, clesti, pile si mai stiu eu ce, s-a speriat cumplit. Nu a incercat sa muste sau sa loveasca dar s-a ferit in toate directiile in care a gasit un pic de loc liber, inclusiv in sus, ceea ce nu a fost prea placut. Nici macar la profesorul din marea britanie nu a stat. Trebuie sa mentionez ca nu am acceptat nici o metoda empirica de a face calul sa stea propusa de potcovarul hergheliei ( funii, pipa in nas, pipa in ureche etc)

Am de gand sa o dresez fara zabala si sa nu o potcovesc decat daca este absoluta nevoie. Acum cateva zile am inceput miscarea cu ea in padocul rotund.

V-am pus cateva poze si sper sa va placa.

Sus

MesajScris: Joi Iul 29, 2010 1:05 am 
Iron horse
Iron horse

:)

Ataşamente:
Comentariu fişier: momentul in care am decis ca imi place si am rugat pe maistrul hergheliei sa mi-o puna deoparte
maya noua mea achizitie.jpg
maya noua mea achizitie.jpg [ 114.21 KiB | Vizualizat de 2 ori ]
Comentariu fişier: duminica am avut ceva timp liber asa ca am lonjat-o putin la liber, fara capastru, fara bici ( aveam doar lesa in mana)
maya in padoc rotund.jpg
maya in padoc rotund.jpg [ 122.8 KiB | Vizualizat de 2 ori ]
Comentariu fişier: inainte de a incepe curatatul picioarelor
maya la potcovit.jpg
maya la potcovit.jpg [ 62.49 KiB | Vizualizat de 2 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Iul 29, 2010 11:42 am 
Iron horse
Iron horse

Nu, nu, eu n-am fost prea "off". Am aratat poze cu grajdul, si unui grajd ii sade mai bine daca are si cai in el.

Sus

MesajScris: Sâm Iul 31, 2010 9:12 am 
Iron horse
Iron horse

Eu am fost off topic, nu tu. Am spus doar ca profit de faptul ca tu ai pus poze cu calutii.

Sus

MesajScris: Dum Aug 01, 2010 2:31 pm 
Gold Horse
Gold Horse

Locaţie: Reghin
Oana te rog sa iti faci un topic separat in Galeriile personale!!!
Nu mai discutati offtopic!!!

"I bless the horse from hoof to head -
From head to hoof, and tale to mane! -
I bless the horse, as I have said,
From head to hoof, and back again!
~James Whitcomb Riley"

Sus

MesajScris: Mar Aug 17, 2010 1:17 am 
Iron horse
Iron horse

Cred ca aici e locul pt. "grajdul la comun". (cred ca cineva a inteles altceva).
Si eu am vrut initial sa fac un grajd comun din urmatoarele motive: investitia mult, mult mai mica,mai multi cai pe suprafata de adapost, economie de timp cu furajarea,iar cai se infrateau mult mai bine, lucru ce conteaza mai mult pt. calaria in repriza si in turismul ecvestru (unde se face calaria in grup).
Am renuntat la idee din urmatoarele motive: se reduce f. mult comunicarea om-cal, (nu ai calul "la mana"), caii primesc un tratament de grup prin furajarea la gramada, desi eu am vrut ca la boabe sa leg caii, ceea ce insemna manopera suplimentara. Conditiile de igiena (asternut) erau mult mai proaste. Este greoi sa faci un tratament individual in ratiile furajere sau medicamentos (parca ma vad cum umblam cu fraul in mana prin grajd).
Iar motivul care m-a facut cel mai tare sa renunt la idee a fost cand am vazut cum se ciupesc unul pe altul din joaca, nu din "rautate", si aveau corpul plin de cicatrici. Asta a pus capac la ideea de "comun". Si atunci am impartit spatiul in 4 boxe.
In schimb este f. bine la comun pt. cresterea tineretului cabalin.

P.S. Am uitat intentionat (de data aceasta)
sa scriu "caii" cu doi de "i", ca sa fac deliciul unor experti in materie sa gaseasca cuvantul si sa-l corecteze.

Sus

MesajScris: Joi Aug 19, 2010 10:54 am 
Iron horse
Iron horse

Ai dreptate cu investitia. Este mult mult mai mica si intr-adevar e greu sa dai un tratament medicamentos in hrana. Dar nu e imposibil. Orice medicament il poti pune in faina, iar faina in galeata iar calul il prinzi frumos, il scoti din grajd sau il pui in boxa. De ceea vreau sa am si cateva boxe: 2,3,4.

Eu am fost la cateva herghelii de stat si am vazut cai tinuti in grup, mai ales armasari, atat tineret cat si mai batrani. Nu se ciupeau, nu se bateau. Fiecare isi stia locul in grup si il respecta pe cel de langa el. Si cainii mei se cearta intre ei si fac scandal pana cand isi formeaza ierarhia. Apoi nu mai au nici o treaba. Am 4 caini toti masculi tinuti in acelasi padoc si nu am avut niciodata probleme.

Cand mi-am luat iapa, am fost la herghelie sa vad si armasarii. Si erau tinuti liberi intr-un padoc. Erau cam 50 de armasari acolo de toate varstele. Cand m-au vazut ca intru in padoc, au fost toti dupa mine. Nu mi-a fost greau absolut deloc sa prind vreunul. I-am vazut cum reactioneaza intre ei si cat de mult se iubesc intre ei. Erau unii care se scarpinau reciproc, altii fugeau impreuna si se jucau si altii, cei mai simpatici, se plimbau doi cate doi.

Eu vreau sa imi iau mai multi cai pentru agrement. Daca ma ajuta Doamne Doamne sa imi fac pensiunea la anul, atunci peste 2 ani imi iau inca 14 cai ( atatea locuri am proiectate in pensiune). Nu intentionez sa tot plimb si sa tot schimb la cai. Cei pe care ii voi cumpara vor ramane la mine o foarte lunga perioada de timp. Majoritatea vor fi iepe pentru ca formeaza o relatie de grup mai stransa. Dar in functie de ce gasesc, voi avea si cativa cai.

Sus

MesajScris: Lun Aug 23, 2010 6:07 pm 
Bronze Horse
Bronze Horse

Locaţie: bv :)
in legatura cu usile de gratii... un alt dezavantaj ar fi ca, daca un cal se apuca sa azvarle in boxa, sansele sa se raneasca in gratii sunt mult mai mari, comparativ cu usile solide. cel putin asa imi imaginez eu. daca ii aluneca copita?

Sus

MesajScris: Mie Aug 25, 2010 8:46 am 
Iron horse
Iron horse

Şi s-a aşternut o linişte peste subiect...
O schiţă preliminară pt un grajd minuscul, cu 2 boxe, dar cu un pic de curte exterioară. Două cămăruţe pt "armament", două boxe pt cai în care se intră puţin oblic, urmând a fi exectuate încă două ieşiri din boxe în curticică (marcată cu linie punctată).
Păreri?

Ataşamente:
2010_0824FOTO0116.png
2010_0824FOTO0116.png [ 155.04 KiB | Vizualizat de 3 ori ]
Sus

MesajScris: Mie Aug 25, 2010 9:17 pm 
Gold Horse
Gold Horse

Locaţie: Reghin
Mai mie una imi place, simplu si la obiect, BRAVO!!!

"I bless the horse from hoof to head -
From head to hoof, and tale to mane! -
I bless the horse, as I have said,
From head to hoof, and back again!
~James Whitcomb Riley"

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nouScrie un răspuns Pagina 6 din 7   [ 131 mesaje ]
Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Următorul